Κυκλοφόρησε το «Ἡ δέ γυνή ἵνα...: #MeToo και Me and You»


Με αφορμή το ζήτημα των καταγγελιών των γυναικών σχετικά με τις κακοποιήσεις που υφίστανται από άνδρες, στο «Ἡ δέ γυνή ἵνα...: #MeToo και Me and You», ο διευθυντής του ΚΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος επιχειρεί να καταδείξει πως θεμέλιο της ανδρικής κυριαρχίας, ως ιδιαίτερης μορφής συμβολικής βίας, δεν αποτελούν φενακισμένες συνειδήσεις που θα αρκούσε να τις διαφωτίσουμε, αλλά διαθέσεις που προσαρμόζονται στις δομές κυριαρχίας από τις οποίες παράγονται, και, κατ’ επέκταση, πως η συμβολική επανάσταση, στην οποία καλεί το φεμινιστικό κίνημα, δεν μπορεί να αρκεστεί σε μία μεταστροφή των συνειδήσεων.


Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, δεν μπορούμε να περιμένουμε μία ρήξη με τις σχέσεις συνενοχής που το θύμα διατηρεί με την κυριαρχία που του ασκείται, παρά από ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό των συνθηκών παραγωγής των διαθέσεων των κυριαρχούμενων, προκειμένου να πάψουν να βλέπουν τους εαυτούς τους με την άποψη των κυρίαρχων. Το βιβλίο κυκλοφορεί με τιμή πρώτης έκδοσης 5,5€.


Παρουσίαση


Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρατηρεί το «σχεδόν πειραματικό κοινωνιολογικό εργαστήρι» μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσαν το έναυσμα να ξεσπάσει το ελληνικό #MeToo. Και ανοίγει μια δημόσια συζήτηση προκειμένου οι πόθοι να «πνεύσει ορμητικός άνεμος» αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την κακοποίησή τους να μη μείνουν, άλλη μια φορά, ευσεβείς.


«Οι καταγγελίες των γυναικών μού δίνουν την αφορμή να επιχειρήσω να υπενθυμίσω ορισμένα βασικά κοινωνιολογικά στοιχεία σχετικά με τις αιτίες και τα αντίστοιχα αποτελέσματα ενός μείζονος σημασίας κοινωνιολογικού φαινομένου, αυτού της συμβολικής κυριαρχίας, προκειμένου να συμβάλω κι εγώ –παράλληλα με τις πολύ εύστοχες και ενθαρρυμένες από το φεμινιστικό κίνημα παρεμβάσεις που βλέπουν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας– σε μια πιο ορθολογική δημόσια συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, τις συγκρούσεις και την κατανόησή τους, καθώς και τη δράση που θα μπορούσε να τις μετασχηματίσει».
Έγραψαν στον Τύπο


Καθώς το ζήτημα των καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις έχει -ορθώς- απασχολήσει ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν γίνει αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο για το νέο βιβλίο, ενώ ο συγγραφέας του έργου έχει παραχωρήσει και αρκετές συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα.


Η πρώτη συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μικέλα Χαρτουλάρη και την Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο άρθρου «Σεξιστικό είναι το ασυνείδητό μας».


Η δεύτερη συνέντευξη δόθηκε στην Πόλυ Κρημνιώτη για λογαριασμό της Αυγής, σε κείμενο με τίτλο «Χρειαζόμαστε μια συμβολική επανάσταση στις έμφυλες σχέσεις και στον τρόπο που σκεφτόμαστε»