Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις


Η παρούσα μελέτη, γραμμένη από τον διευθυντή του ΚΕ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Γάλλο κοινωνιολόγο Frédéric Lebaron και τη Βραζιλιάνα στατιστικολόγο Graziela Perosa αποτελεί μία συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης από τον κ. Παναγιωτόπουλο, την Αθηνά Καρατζά και τη Λίλα Παπαβασιλείου, «Οικονομική ανάπτυξη και ευτυχία των πολιτών: Ανθρώπινη ανάπτυξη και η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο», και τα δύο από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι τρεις επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα για το πώς βιώνουν οι Έλληνες πολίτες την ευτυχία από το 2010 μέχρι σήμερα, με γνώμονα την ένωση οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα για την ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας.Παρουσίαση


Η παρούσα μελέτη επιχείρησε, στη βάση όλων των έγκυρων διεθνών στατιστικών εκθέσεων, μια συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, συγκρίνοντας την ελληνική κατάσταση με εκείνη των άλλων χωρών, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.


Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τρία βασικά σημεία, τα οποία συνοψίζουν τις τρεις βασικές κοινωνικές εξελίξεις που καταγράφηκαν: 


  • πολύ έντονη επιδείνωση στον κόσμο της εργασίας (ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, μείωση και αστάθεια των αμοιβών και των εισοδημάτων).

  • πολύ έντονη υποκειμενική επιδείνωση της ζωής (ιδίως μέχρι το 2013).

  • συγκριτικά με άλλες χώρες, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μια ταχύτατη και εξαιρετικά βίαιη συλλογική υποβάθμιση.Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν εδώ.


Έγραψαν στον Τύπο για το Βιβλίο


Έχουμε την τιμή κάθε κυκλοφορία του Νίκου Παναγιωτόπουλου να διανείμεται ευρέως στον Τύπο. Έτσι έγινε και με αυτό το έργο, με τον δημοσιογράφο Μάκη Ανδρονόπουλο να γράφει τη βιβλιοκριτική του στο slpress, με τίτλο «Πώς οι δείκτες της "ευτυχίας" καταγράφουν τη δυστυχία στην Ελλάδα» .