Κυκλοφορίες δεύτερου εξαμήνου 2020 από την ομάδα του ΚΕ

Παρά την πρωτόγνωρη εμφάνιση μιας πανδημίας που «πάγωσε» πολυάριθμες πτυχές της ζωής μας όπως την είχαμε συνηθίσει, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για την ομάδα του περιοδικού «Κοινωνικές Επιστήμες», με την κυκλοφορία τεσσάρων βιβλίων, πάντα με προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα.


Κοινωνιολογικοί λόγοι δράσης- Νίκος Παναγιωτόπουλος| Αθηνά Καρατζά-Λίλα Παπαβασιλείου

Η κοινωνιολογική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο συνεπάγεται έναν άλλο τρόπο να κάνει κανείς πολιτική, μια προσπάθεια, όπως υποστήριζε ο Pierre Bourdieu, να πολιτικοποιηθούν τα κοινωνικά πράγματα επιστημονικοποιώντας τα. Πρόκειται για έναν τρόπο ο οποίος οδηγεί σε μια ολομέτωπη σύγκρουση με όσους ζουν από και για την επιβολή και νομιμοποίηση του υποκριτικού φενακιστικού αποφενακισμού στον δημόσιο διάλογο. Τα κείμενα που συνθέτουν το παρόν βιβλίο αποτελούν μια συμβολή σε κάθε προσπάθεια να συγκροτηθεί μια αληθινή συλλογική προσβολή στις νόρμες της μιντιακής και πολιτικής «ευγένειας» που αναλύουν τα «γεγονότα» ως δεδομένα και όχι ως κοινωνικές κατασκευές.


Από τις εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- Καρδαμίτσα


Περί αυτονομίας: Για την ελληνική κοινωνιολογία- Νίκος Παναγιωτόπουλος


Η βαθιά κρίση που πλήττει τις ελληνικές κοινωνιολογικές σπουδές, την παραγωγή ερευνητών κοινωνικών επιστημών καθώς και την πολιτική εκπροσώπηση της κοινωνιολογίας, συνδέεται με την περιορισμένη αυτονομία του εθνικού κοινωνιολογικού πεδίου σε σχέση με την πολιτική και οικονομική εξουσία. Η κρίση αυτή, σύμφωνα με το συγγραφέα, είναι καιρός να διατυπωθεί δημοσίως. Απευθυνόμενος στους μαθητευόμενους κοινωνιολόγους, ο συγγραφέας αναλύει τις αιτίες αυτής της κρίσης και προτείνει μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υπεράσπιση της αυτονομίας και, συνεπώς, στην επιστημονική ανάπτυξη του κοινωνιολογικού κλάδου στη χώρα μας.


Από τις εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- ΚαρδαμίτσαΑριθμοί και Άνθρωποι: Υγειονομικά δεδομένα για μια πολιτική οικονομία του κοινωνικού- Νίκος Παναγιωτόπουλος| Αθηνά Καρατζά-Λίλα Παπαβασιλείου

Η παρούσα μελέτη, προϊόν ερευνητικής συνεργασίας κοινωνιολόγων και γιατρών, έχει ως αντικείμενό της τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Κοινωνιολόγοι και γιατροί, έχοντας την εδραία πεποίθηση πως είναι καιρός να έρθουν σε ρήξη με μια λογική «ιδιωτικοποίησης» και να διαμαρτυρηθούν δημόσια και αποτελεσματικά ενάντια στις οδυνηρές συνθήκες της (εργασιακής) ζωής, να βγουν από το γραφείο του γιατρού και το εργαστήριο του ερευνητή, για να κάνουν ορατό και απτό ένα σκάνδαλο τόσο πολιτικό όσο και ηθικό, που για μεγάλο διάστημα αντιμετωπίστηκε σαν ιδιωτική υπόθεση των θιγόμενων ατόμων, επέλεξαν ως αντικείμενο έρευνας να εξετάσουν τις σχέσεις που συνέδεσαν τους ταχύτατους και ριζικούς, νεοφιλελεύθερης προοπτικής και έμπνευσης, μετασχηματισμούς που έπληξαν τους εργαζομένους και τις πολλαπλές ιατρικές παθήσεις που απέρρεαν από αυτούς, να αναδείξουν τις δομές και τις δυναμικές του κόσμου της εργασίας που αρρωσταίνει συστηματικά τους ανθρώπους και προκαλεί έναν ανυπόφορο κυκεώνα στο πεδίο της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων πόρων, παράγοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.


Από τις εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- Καρδαμίτσα


Οικονομική ανάπτυξη και ευτυχία των πολιτών: Ανθρώπινη ανάπτυξη και η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο- Νίκος Παναγιωτόπουλος| Αθηνά Καρατζά-Λίλα Παπαπαβασιλείου


Η μελέτη έχει ως βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη διερεύνηση των όρων ενοποίησης του οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευτυχίας των πολιτών. Η παρουσίαση των επιστημονικών επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα επίτευξης μιας οικονομίας της ευτυχίας λαμβάνει υπόψη όλα αυτά που ο κυρίαρχος οικονομικός λόγος αφήνει έξω από τους υπολογισμούς του, δηλαδή τις κοινωνικές συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η συστηματική συσχέτιση οικονομικών δεικτών με κοινωνικούς δείκτες (εργασιακά ατυχήματα, ασθένειες, αλκοολισμός, ναρκωτικά, εγκλήματα κ.λπ.) απολήγει στο να συγκροτηθούν οι βάσεις μιας οικονομίας της ευτυχίας.

Η παρούσα εργασία επιχειρεί να δείξει πώς είναι δυνατόν να συγκροτηθεί μια οικονομική σκέψη που να συνδυάζει τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευημερία, μια γνώση η οποία θα σέβεται περισσότερο τους ανθρώπους και τις πραγματικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Σε αυτή την προοπτική εντάσσεται η παρούσα ενδιάμεση έκθεση που εστιάζει σε μια πρώτη αντικειμενοποίηση της κατάστασης της ευτυχίας των ελλήνων πολιτών και εργαζομένων μέσα στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και των βασικών δεικτών της εξέλιξής της τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.


Από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.


Προσεχώς, ακόμη περισσότερα...


Όμως, οι κυκλοφορίες δεν σταματούν εδώ. Τον Μάρτιο, θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του ΚΕ, αφιερωμένο στα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους, και όχι μόνο! Η ιστοσελίδα μας θα σας ενημερώνει διαρκώς για οποιαδήποτε νέα έκδοση/δράση.