Κυκλοφόρησε το δίτομο έργο «Για την Ελλάδα του' 21»


Ο διευθυντής του ΚΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέλαβε, λόγω των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, να εκπονήσει μία εκτενή μελέτη- κοινωνιολογική συμβολή στον εθνικό αναστοχασμό. Για αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πεδίο, εξέδωσε το δίτομο έργο «Για την Ελλάδα του '21», που αποτελείται από τα βιβλία «Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» και «Οι αφανείς: Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα». Το πρώτο βιβλίο πραγματεύεται το πώς βλέπουν το μέλλον τους στη χώρα οι πολίτες από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ το δεύτερο το πώς συγκροτήθηκαν οι λαϊκές τάξεις στη χώρα τα τελευταία 70 χρόνια.


Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο, στη λ.τ. των 39,90€ το καθένα και 75€ συνολικά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από εδώ .


Δελτίο τύπουΟΙ ΕΚΔΌΣΕΙΣ ΠΕΔΊΟ


παρουσιάζουν την κοινωνιολογική συμβολή του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Παναγιωτόπουλου στον συλλογικό αναστοχασμό στον οποίο μας καλεί ο εθνικός εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης, με τίτλο:


Για την Ελλάδα του ’21Πρόκειται για ένα δίτομο έργο βασισμένο σε δύο αντίστοιχες επιστημονικά καινοτομικές έρευνες με αντικείμενο την κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις τους με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας ελλήνων πολιτών στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος, αποσκοπώντας να καταστήσει τους απλούς, αφανείς, άσημους καθημερινούς Έλληνες συμπρωταγωνιστές του γεγονότος της εθνικής επετείου.Στο πρώτο βιβλίο του, με τίτλο Οι αφανείς, Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα, εξετάζονται για πρώτη φορά οι μακρές και σύνθετες διαδικασίες κοινωνικής μετάταξης και απόταξης που έπληξαν τις συνθήκες ύπαρξης και την κουλτούρα των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια. Με ένα πολύ πλούσιο πρωτογενές εμπειρικό υλικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ο συγγραφέας αντικειμενοποιεί τα κρίσιμα δομικά χαρακτηριστικά των λαϊκών τάξεων: τη σταδιακή κοινωνική υποβάθμιση, διάσπαση και ενδυνάμωση των εσωτερικών διαιρέσεων των λαϊκών τάξεων.Στο δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα, διερευνά, μαζί με τους συνεργάτες του, τον τρόπο συγκρότησης των σχέσεων με το παρόν και το μέλλον, με το εφικτό και το ανέφικτο, που διατηρούν μια σειρά από κοινωνικά υποκείμενα διαφόρων κοινωνικών ομάδων που συγκροτούν την ελληνική κοινωνία στην παρούσα συγκυρία, όπως αυτή οριοθετείται δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της γενικευμένης κρίσης του τρόπου αναπαραγωγής της ελληνικής κοινωνίας.


Πέρα από την καθαρά επιστημονική συνεισφορά του στην ελληνική κοινότητα των κοινωνικών επιστημών, το δίτομο αυτό έργο υπηρετεί και έναν ευρύτερο, διττό, κοινωνικό στόχο:


• να καταστήσει γνωστούς και κατανοήσιμους τους λεγόμενους «καθημερινούς ανθρώπους», αντικαθιστώντας την απλοποιημένη και μονοδιάστατη εικόνα της κατάστασής τους, όπως αυτή διαχέεται από τα ΜΜΕ, με μια πιο σύνθετη και πολύμορφη παράσταση, θεμελιωμένη στη γνώση των ίδιων των αναγκαιοτήτων που διαμορφώνουν τη ζωή τους•


• να προταθεί, πάνω στον σημερινό ελληνικό κοινωνικό καμβά, ο πλουραλισμός προοπτικών που αντιστοιχεί στον πλουραλισμό των απόψεων που συνυπάρχουν συμβιωτικά και ανταγωνιστικά στις σκηνές του «κοινωνικού θεάτρου» της καθημερινής ζωής μας.Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Εθνολο-γία στη Γαλλία. Υπήρξε μαθητής και στη συνέχεια στενός συνεργάτης του γάλλου κοινωνιολόγου Pierre Bourdieu (1930-2002), στο ίδρυμα του οποίου είναι σήμερα


Αντιπρόεδρος. Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέλος συντακτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιθεωρήσεων, και εκδότης και διευθυντής της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών Κοινωνικές Επιστήμες (ΚΕ).


Έργα του: Épreuve pénale et consécration sociale négative: les établissements­ d’éducation surveillée en Grèce, 1997 • Οι απόκληροι: τα ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, 1998 • Η πίστη στην τάξη: συμβολή στην ανάλυση της διατήρησης της τάξης, 2001 • Η οδύνη των ανέργων, 2005 • Συμβολή στην ανάλυση της διαμόρφωσης και ανάπτυξης ενός Συστήματος Ποιότητας Υπηρεσιών Συμβουλευτικής Στήριξης και Απασχόλησης (με τη Μ. Βιδάλη), 2005 • Η απομάγευση του κόσμου, 2008 • Η βία της ανεργίας, 2013 • H οικονομία της αθλιότητας (με τον Fr. Schultheis), 2015 • Διάλογοι/Dialogues (με τον Fr. Schultheis & τη B. Δημητρακοπούλου), 2015 • Ο κοινωνιολόγος ως «δημόσιος συγγραφέας», 2018 • Η πρακτική του κοινωνιολόγου: στοιχεία για την αναστοχαστική ανθρωπολογία του Πιερ Μπουρντιέ (επιστ. επιμ. & πρόλ.: Θ. Θάνος), 2018 • Libido Artistica: κοινωνική κριτική της καλλιτεχνικής ζήτησης (με τη Μ. Βιδάλη), 2019 • Οικονομική ανάπτυξη και ευτυχία των πολιτών (σε συνεργασία με την Α. Καρατζά & τη Λ. Παπαβασιλείου), 2020 • Αριθμοί και άνθρωποι: υγειονομικά δεδομένα για μια πολιτική οικονομία του κοινωνικού (σε συνεργασία με την Α. Καρατζά & τη Λ. Παπαβασιλείου), 2020 • Κοινωνιολογικοί Λόγοι Δράσης (επιμ.: Α. Καρατζά & Λ. Παπαβασιλείου), 2020 • Περί αυτονομίας: για την ελληνική κοινωνιολογία, 2020 • Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά, 2021 • Οι αφανείς, Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα, 2021 • Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα, 2021


Έγραψαν στον Tύπο


'Έχουμε την χαρά τα βιβλία του κ. Παναγιωτόπουλου και των συνεργατών του να διανείμονται στον Τύπο πάντοτε. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του «Για την Ελλάδα του '21», για το οποίο έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το άρθρο «Ο λόγος στους πολίτες και τους αφανείς».


Εκτός από άρθρα παρουσίασης, όμως, στον ελληνικό Τύπο γράφτηκαν και βιβλιοκριτικές για το έργο. Πρώτη ήταν αυτή του Παναγιώτη Σωτήρη για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Η αφανής κοινωνία» .


Ακόμη, βιβλιοκριτική για το έργο δημοσιεύτηκε στο anagnostis.gr, γραμμένη από τον Μιχάλη Ρόθο, με τίτλο «Κοινωνικός κόσμος και περιθώρια ελευθερίας» .